premi_concepcion_alexandre_cartell


 

Premis “Concepción Aleixandre a la Dona Científica Valenciana”

L´Ajuntament de Picanya ha decidit convocar dos premis a dones científiques vives, per a visibilitzar i reconèixer els mèrits de les dones científiques a la Comunitat Valenciana i al nostre poble. El nom dels premis “Concepción Aleixandre” fa homenatge a una dona nascuda a l´any 1862 que ha sabut combinar la medicina, en l’especialitat de ginecologia, amb la pedagogia; que ha sigut inventora, activista, feminista i sufragista. Una vertadera pionera en la ciència i en la vida.
Les contribucions de les dones han estat oblidades i negades en la ciència. “(...) els Premis Nobel, segurament són els premis científics més importants a nivell global. Des de 1901 a 2013, més d’un segle, s’ha guardonat amb un Premi Nobel a 876 persones, de les quals 832 són homes (94’98%) i sols 44 dones (Marie Curie el va obtindre en dues ocasions). És a dir, les dones premiades en els Nobel representen un escàs 5’02%. Trenta-vuit de les quaranta-quatre dones premiades es concentren en els Nobel de la Pau, Literatura, Medicina i Fisiologia, àrees tradicionalment associades al que és femení. (...)”. Extret de “Las mujeres en los premios científicos en España 2009-2014”, estudi realitzat per Lydia González Orta i dirigit per Capitolina Díaz Martínez y Araceli Gómez Ruiz, de la Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas (AMIT) 

MOTIVACIÓ
El 7 de març de 2017 l’Ajuntament de Picanya, en col·laboració amb la Universitat de València, va realitzar una taula redona de dones científiques, que va donar mostra del treball quotidià de dones professionals en diferents camps de la ciència. La gran acollida entre el públic de Picanya, ha inspirat la idea de premiar a una dona científica valenciana i, a altra dona estudiant de ciències i vinculada al poble de Picanya. Aquests “Premis Concepción Aleixandre” pretenen reconèixer i valorar les aportacions fetes per les dones valencianes dedicades a la ciència i motivar altres dones a estudiar, emprendre i treballar en l’àmbit de les ciències. 

BASES
1.- OBJECTIUS
- Premiar la contribució de la dona valenciana en el desenvolupament de la ciència.
- Divulgar la biografia de dones científiques que siguen un referent per a les  joves.
- Motivar a les dones de Picanya en l’estudi i investigació de les ciències. 

2.- PARTICIPANTS
El premi reconeixerà a la dona científica en dues categories:

a. Categoria LOCAL: 
Podran participar aquelles dones nascudes o residents a la població de Picanya (almenys amb un any d’ antiguitat), que estiguen cursant estudis de doctorat o posdoctorat en qualsevol camp del coneixement: Ciències Bàsiques i Experimentals, Enginyeries, Ciències de la Salut, Humanitats i Ciències Socials,  i desenvolupen o participen en  un projecte d’investigació, o en iniciatives científiques destacables.

b. Categoria COMUNITAT VALENCIANA:
Poden optar al premi totes aquelles dones nascudes o residents en la Comunitat Valenciana que investiguen en qualsevol camp del coneixement: Ciències Bàsiques i Experimentals, Enginyeries, Ciències de la Salut, Humanitats  i Ciències Socials.

3.- JURAT I CRITERI DE VALORACIÓ
La composició del jurat serà: 1 persona representant d’AMIT (Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas), una persona representant de la Universitat de València, una persona representant de la Universitat Politècnica de València, una persona representant d’una empresa de base científica i tecnològica, una persona representant de l’Associació del Professorat Jubilat de la Universitat de València i una persona representant de l’Ajuntament de Picanya, que desenvoluparà les tasques de Secretaria, amb veu però sense vot.
La composició serà equilibrada pel que fa a gènere.

El jurat valorarà:
- La trajectòria acadèmica, professional i científica de les candidates.
- La rellevància de les innovacions aportades.
- La repercussió social de la investigació.

4.- ELS PREMIS
Ambdós premis impliquen el reconeixement i la visibilitat del treball realitzat per la dona en la ciència.  Les premiades obtindran cadascuna un GUARDÓ commemoratiu més  1000€ (mil  euros) en la categoria LOCAL i  2000€ (dos mil euros) en la categoria COMUNITAT VALENCIANA. S’espera que les premiades acudisquen en persona a l’acte de lliurament del premi i facen una presentació divulgativa de les seues aportacions en l’àmbit de la ciència.

5.- COM PARTICIPAR
Qualsevol dona científica que complisca els requisits esmentats en les bases, pot presentar-se al Premi. Així mateix, institucions o entitats poden proposar candidatures als Premis. L’Ajuntament de Picanya convida a universitats, empreses, institucions, col·legis professionals, etc. a proposar candidatures de dones que al llarg de la seua trajectòria hagen fet aportacions rellevants en l’àmbit de les ciències. 

a. Per participar en la CATEGORIA LOCAL és necessari: 
- Complimentar el FORMULARI.
- Presentar CURRICULUM.

- Presentar PROJECTE D’INVESTIGACIÓ CIENTÍFICA. El projecte es presentarà en format PDF, amb una extensió mínima de 5 pàgines i màxima de 20. Font Arial, grandària 11 i a doble espai. Les pàgines han d’estar numerades. 
b. Per participar en la CATEGORIA COMUNITAT VALENCIANA és necessari:
- Complimentar el FORMULARI.
- Presentar CURRICULUM.  És important destacar la trajectòria en el camp de la investigació científica. 

Les candidatures es podran presentar:
- Al DIGAM de l’Ajuntament de Picanya, de dilluns a dijous de 9 a 19 hores, i divendres de 9 a 17 hores.
- ON LINE: http://www.picanya.org/administracio/oficina-virtual/cultura-i-esports

6.- TERMINIS
La convocatòria per a presentar candidatures estarà oberta fins 10 de novembre de 2018:  DIA MUNDIAL DE LA CIENCIA PER A LA PAU I EL DESENVOLUPAMENT. 
El lliurament del Premis es realitzarà en un acte, en el Centre Cultural de Picanya, el 7 de març de 2019, en el qual es donarà difusió al treball realitzat per les científiques guardonades.