plantilla_ascensorts
17 de d’abril de 2024
La instal·lació d'ascensors ja beneficia a més de 300 famílies
Es compleixen 20 anys de la posada en marxa del programa municipal per a la instal·lació d'ascensors en aquells edificis que no disposaven d'aquest servei clau en la millora de la qualitat de vida

L'any 2004 l'Ajuntament de Picanya va posar en marxa tota una sèrie d'accions destinades a impulsar la instal·lació d'ascensors en aquelles comunitats de veïnes i veïns que no disposaven d'aquest servei fonamental. Hui, 20 anys després, són 28 les comunitats que ja disposen d'ascensors instal·lats amb el suport dels serveis municipals.

Un canvi radical
Estes obres suposen un abans i un després en les condicions de vida de les persones que habiten aquestes comunitats. La instal·lació d'ascensors en estos habitatges, normalment edificis antics amb població de major edat, marca una diferència enorme que pot suposar, com així ha passat, la diferència entre poder eixir al carrer o haver de portar una vida de reclusió en la pròpia llar sense més aire lliure que balcons o finestres. Per a algunes persones l'ascensor va suposar poder tornar a eixir al carrer després d'anys en què, per les seues condicions de mobilitat, no havien pogut afrontar la trava impossible de desenes d'escalons.

Assessorament
Però instal·lar un ascensor no és tasca senzilla, ni barata. Conéixer les complicades normatives legals, posar d'acord els diferents interessos dels veïns i veïnes, gestionar el finançament necessari, disposar de la documentació, sol·licitar projectes... suposa per a comunitats, en molts casos formades per persones d'edat avançada, una trava quasi impossible de superar. En aquest sentit l'Ajuntament de Picanya va decidir oferir, a través del Servei Municipal de Vivenda, un assessorament integral de tot el procés, un assessorament que va des d'acudir a les reunions de veïns i explicar tot el procés, a l'emplenament de documentació o gestions davant altres administracions a l'hora d'aconseguir ajudes o permisos, o el seguimento directe del procés d'obra.

Ajudes directes i indirectes
En estos 20 anys l'Ajuntament ha finançat de manera directa la instal·lació d'aquests 28 ascensors amb ajudes a les comunitats que s'acosten als 270.000 euros. També ha assessorat les comunitats interessades en la tramitació d'ajudes oferides per la Generalitat Valenciana el que ha permés ajudes que en el seu conjunt superen el mig milió d'euros. D'esta manera veïns i veïnes han aconseguit ajudes tant col·lectives com inviduales que han arribat fins i tot a aconseguir la gratuïtat completa de la instal·lació per a veïns i veïnes en situacions més difícils.

Més de 300 famílies
Este programa d'instal·lació d'ascensors ha aconseguit millorar, amb 28 ascensors instal·lats en aquests primers 20 anys, la vida de més del 5% dels habitants del nostre municipi. Un canvi fonamental que modernitza i posa en valor edificis més antics i que, fonamental, ofereix unes condicions de vida dignes a persones en situacions de vulnerabilitat.

 

plantilla_ascensorts