08_villa_hermosa_façana
Hort de Villahermosa
Hort de Villahermosa

Tot i situar-se a l'altra banda de l'autovia, este hort forma part del conjunt estudiat ací i també podem allargar la nostra visita tot i aprofintant els carrils bici al sud del nostre poble.

 

L'hort de Villa Hermosa

Es localitza a la partida del Ràfol (720 .050-4.366 .600), i s'accedeix per l'antic camí de Santa Anna, convertit actualment en l'autovia CV-33. L'edifici es troba centrat dins la parcel·la i presenta davant la façana principal un jardí de reduïdes dimensions.
La casa està formada per un cos principal, dedicat a vivenda, i un coslateral adossat, destinat als serveis de l'explotació agrícola.
El cos de la vivenda respon a la tipologia de casa de tres crugies amb torre centrada en planta sustentada per quatre pilars. Per tant, l'alçat presenta dues plantes amb coberta de quatre faldons d'on sobresurt la torre central, amb coberta plana. La façana principal, curiosament orientada cap a l'oest, presenta una disposició simètrica de les obertures. Com a element
decoratiu s'empra la rajola vista, que recorre les cantoneres, el sòcol, i les embocadures de les obertures, ressaltant el seu color roig intens sobre la tonalitat més clara emprada en el lluït del llenç de la façana. Aquest recurs decoratiu únicament està present en la façana principal, amb la qual cosa es vol ressaltar el seu caràcter. Per damunt del ràfec motllurat es disposava una balustrada de peces de terra cuita, que ha estat substituïda per una gelosia de rajola.

 

08_villa_hermosa_façana 
Façana

Els pilars que compartimenten els diferents trams de la balustrada es rematen amb gerrons de terra cuita. La torre mirador es corona amb una balustrada que segueix el mateix esquema compositiu.
Tant pel tipus de planta emprada, com per la senzillesa del seu programa decoratiu, podem datar aquest hort en la primera dècada del segle XX.
La façana posteri or responal mateix esquema pel que fa a la distribució de les obertures, sent substituïda la porta d'accés per un gran finestral. D'aquesta manera es conserva en la planta baixa el sistema d'eix central al voltant del qual es distribueixen les diferents cambres.
Els forjats de la planta superior recorren a la fust a com a element estructural, així com la coberta, articulada en base a
un forjat de biguetes de fusta, cabirons i entabacat de rajola, damunt el qual es disposa la teula àrab.

 

 08_villa_hermosa_acces
Accés prinicipal

Al costa t sud s'adossa un pati rectangular rodejat per cossos de dues plantes d'una crugia en tres dels seus costats , i per
un altre d'una planta de dues crugies , paral·lel es a la façana principal de la vivenda. La crugia d'aquest últim cos recaient
al corra l conforma un pòrtic d'arcs rebaixats. Les cobertes dels cossos d'una crugia vessen les aigües cap a l'exterior, mentre el cos de dues crugies presenta la coberta de dos vessants. Com a element estructural dels forjats s'empra la fusta.
Allí trobem la vivenda de l'estatger, andanes, i estables per als animals de la llaurança. El jardí, localitzat davant la
façana principal, presenta com a elements d'interés una pèrgola de ferro. Aquest és l'únic dels horts estudiats que no ha
mantingut al seu en torn el tradicional cultiu de tarongers, que ha estat substituït per planters d'espècies ornamentals.

 

 

LOCALITZACIÓ:

localizacion