Ja estan en marxa les obres de la segona fase de la construcció de la nova plaça pública que, sota el nom de Plaça Indalecio Miguel, permetrà millorar l'accessibilitat dels blocs de vivendes més antics del nostre poble: les finques situades entre l'Av. Sta. Maria del Puig, C/ Gómez Ferrer i C/ Ramón y Cajal.
En estos moments s'estan realitzant les obres de millora del clavegueram, acomeses i asaltat del tram del C/ Ramón y Cajal entre Av. Sta. Maria del Puig i C/ del Pilar.
Una nova plaça
Per a poder resoldre la millora de l'accessibilitat d'estos habitatges que, en raó de la seua antiguetat no disposen d'ascensor, l'Ajuntament va decidir l'adquisició d'un solar interior que, amb les noves obres passarà a ser una plaça on es podrà instal·lar un ascensor interior que donarà accés a unes passarel·les d'accés directe als habitatges.
Un projecte que millora la vida de 60 famílies
L'habitatge, la nostra llar, és, sens dubte, un dels aspectes més determinants a l'hora de determinar la nostra qualitat de vida. En el cas dels edificis antics, el pas del temps, converteix la rehabilitació integral de l'immoble en una necessitat tan apressant com difícil de gestionar.
En este sentit l'Ajuntament de Picanya va realitzar totes les gestions necessàries per a obtindre les ajudes del programa ARRUR del Pla estatal d'habitatge. Unes ajudes destinades a promoure la conservació, optimització de l'eficiència energètica i l'accessibilitat, en els edificis de major antiguitat del nostre municipi així com la millora de l'entorn urbà.
El projecte presentat per l'Ajuntament, destinat a millorar els habitatges i entorn de prop de 60 famílies, fou valorat molt positivament tant pel Ministeri com per Conselleria i, tal com ja vam anunciar va obtindre un finançament de més de 800.000 euros a la qual el Consistori de Picanya sumarà una quantitat encara per determinar que permeta, per exemple, cobrir l'IVA de les obres.
Seguretat, accessibilitat i sostenibilitat
Les obres projectades aborden temes tan importants com la seguretat estructural dels edificis, que han d'adapatar-se als nous cànons. També, en la mesura possible, es millorarà l'accessibilitat amb l'eliminació de barreres arquitectòniques. Finalment, un altre aspecte fonamental, serà la millora de les condicions d'eficiència energètica amb la millora d'aïllaments, etc...
Una iniciativa pionera
Esta actuació és pionera a la Comunitat Valenciana ja que Picanya es converteix en el primer municipi a ser agent rehabilitador. Cal destacar a més que Picanya s'ha avançat a les previsions de la Unió Europea ja que els fons Next Generation (fons de recuperació post-covid) aniran destinats en la seua majoria a finalitats molt similars a les buscades amb este projecte ARRUR de rehabilitació de l'entorn urbà.
Un model de futur
És voluntat de l'Ajuntament que esta primera intervenció siga model de posteriors intervencions que permeten, de forma contínua, anar millorant les condicions dels edificis de major antiguitat i, per tant, els que necessiten intervenció de forma més clara.
Les primeres finques del nostre poble
Les edificiacions objecte d’esta intervenció són aquelles situades a final de l’Avinguda Santa Maria del Puig, en concret els edificis de pisos entre l’esmentada avinguda i el carrer Ramón y Cajal. Estes finques tenen la particularitat de ser les primeres que es van construir a Picanya.
Procés de participació pública
Cap informe tècnic, cap estudi, pot substituir l’experiència de veïnes i veïns a l’hora d’explicar les necessitats de millora d’una comunitat. En eixe sentit des de l’Ajuntament de Picanya, tot i les dificultats plantejades per la crisi sanitària, es van programar tota una sèrie de reunions amb el veïnat afectat. En estos es van poder escoltar, en primera persona les necessitats de millora de cada edifici.
El personal tècnic municipal també aprofità estes trobades per a explicar les opcions, possibilitat i desenvolupament del projecte i, al mateix temps, respondre a tots els dubtes plantejats per veïnes i veïns.
Estos encontres van resultar fonamentals a l’hora d’enllestir la sol·licitud que fou finalment acceptada tant pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del Govern d’Espanya i de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori de la Generalitat Valenciana.
Donada la gran dificultat administrativa, tècnica i burocràtica del projecte, i malgrat que la titularitat de les ajudes correspon a les comunitats de veïnes i veïns, l’Ajuntament va oferir a les comunitats interessades el suport dels serveis tècnics municipals per a que es feren càrrec de la gestió del projecte. D’esta manera serà el personal municipal el que s’encarregarà de la coordinació, posada en marxa i desenvolupament final d’un projecte que, pel seu volum, s’allargarà durant uns anys d’intens treball.