Com ja és ben conegut al mes de maig Picanya és lletra. Al nostre poble celebrem des de ja fa una dècada, el Maig Literari, una iniciativa nascuda de la mà de la nostra escriptora Carmen Amoraga amb la intenció d’unir els dos vessants més importants del món dels llibres: autors i autores i lectors i lectores.
En els darrers vuit anys el Maig Literari ha portat fins al nostre poble a escriptors d’enorme prestigi com ara José Luis Sampedro, Ana Matute, Maruja Torres, Juan José Millás, Elvira Lindo, Almudena Grandes, María Dueñas, Ferran Torrent, Dolores Redondo, Manuel Vicent... en esta 10a edició, el premi Lllig Picanya vol reconèixer el trajectòria i l'obra d'Antonio Muñoz Molina, un dels autors fonamentals a la literatura al nostre país en els darrers anys.
Un autor fonamental
Antonio Muñoz Molina (Úbeda 1956) és escriptor i acadèmic de la Real Academia Española (1996) —on ocupa la butaca u— i honorari de l’Academia de Buenas Letras de Granada. Al 2013 va ser guardonat amb el Premi Príncipe de Asturias de las letras. La seua primera novel·la, Beatus ille, va aparèixer en 1986. En 1987 guanya el Premio de la Crítica i el Premio Nacional de narrativa de las letras Españolas per El invierno en Lisboa i en 1991 el Planeta per El jinete polaco, novel·la per la qual torna a obtenir el Nacional de Narrativa a l’any següent. En 2007 és investit Doctor Honoris Causa per la Universidad de Jaén com a reconeixement a tota la seua obra.
Altres obres destacades són Beltenebros (1989) una novel·la d’intriga i amor al Madrid de la postguerra amb implicacions polítiques (Pilar Miró la portaria al cinema dos anys després amb el mateix nom); Los misterios de Madrid (1992) —publicada inicialment com a serial a capítols al diari El País—; El dueño del secreto (1994); Plenilunio (1997), Ventanas de Manhattan (2004) o El viento de la Luna (2006). En 2009 publicà La noche de los tiempos, un monumental treball que recrea l’enfonsament de la Segona República Espanyola i l’inici de la Guerra Civil. Viu entre Madrid i Nova York, on va dirigir l’Instituto Cervantes. El proper 10 de maig, Antonio Muñoz Molina sumarà a este extens currículum el premi Llig Picanya.
També Taller de creació literàia
Com en edicions anteriors este Maig literari també vol ser bressol de noves escriptores i escriptors i en eixe sentit tindrà lloc un nou taller de creació literària que enguany estarà impartit per l’escriptor Vicente Marco Aguilar. Les sessions seran els dilluns dies 15, 22 i 29 de maig, de 17.30h a 20.30h al Centre de Persones Majors. Cal fer una inscripció prèvia a la Biblioteca (fins al 9 de maig) donat que les places són limitades
PROGRAMA MAIG LITERARI 2017
3 de maig. Centre Cultural -18.30h
Trobada amb l’escriptor Joan Pla
Presenta: Núria Sendra
5 de maig. Sala Exposicions - 18.30h
Inauguració de l’Exposició:
UN SEGLE D’ESCRIPTURA MECÀNICA
Col·lecció de màquines d’escriure de Leo Navarro.
L’exposició és podrà visitar fins el 14 de maig, de 18h a 20h, festius d’11h a 14h.
8 de maig. Centre Cultural - 18.30h
M Engràcia Muñoz - Santos ens parlarà del seu llibre
ANIMALES IN HARENA
Los animales exóticos en los espectáculos romanos.
Presenta: Mario Díaz
10 de maig. Centre Cultural - 18.30h
LLIURAMENT DEL PREMI LLIG PICANYA
a l’escriptor
ANTONIO MUÑOZ MOLINA
Preludi musical a càrrec d’Antonio Galera al piano
Presenta: Angélica Morales
Accés amb invitació.(*)
16 de maig. Centre Cultural - 18.30h
Rosario Raro ens parlarà del seu llibre
VOLVER A CANFRANC
Presenta: Alfred Ramos.
17 de maig. Sala Exposicions - 19.00h
Inauguració de l’Exposició:
NOSALTRES, LES ESCRIPTORES VALENCIANES EN EL TEMPS.
Activitat: ”Llegim amb les valencianes” amb la participació de Manola Roig i Rosa Roig (Comissàries de l’exposició).
L’exposició és podrà visitar fins el 31 de maig, de 18h a 20h, festius d’11h a 14h.
També dedicarem paraules i versos en el centenari del seu natalici, a una dona valenta, poeta, referent i reflex de la literatura espanyola del S. XX: GLORIA FUERTES.
18 de maig. Centre Cultural - 18.30h
Trobada amb l’escriptor Josep Lluís Roig
Presenta: Vicent Gil
22 de maig. Centre Cultural - 18.30h
Paco Tortosa ens parlarà del seu llibre
ESPAÑA EN BICI
Presenta: David Sandoval
24 de maig. Centre Cultural - 18.30h
Fani Grande ens parlarà del seu llibre
EL FÉMUR DE EVA
Presenta: Julia Ruiz
30 de maig. Centre Cultural - 18.30h
Lliurament dels premis de poesia
CAMÍ DE LA NÒRIA
Comptarem amb la participació de Vicent Camps que recitarà versos del poeta Marc Granell, acompanyat pel guitarrista Miquel Pérez Perelló
Accés amb invitació. (*)
(*) Les invitacions es podran arreplegar a l’Ajuntament de Picanya i a la Biblioteca, des del 27 d’abril.
______________________________________
AUTORES I AUTORS
JOAN PLA (Artana 1942) És escriptor i novel·lista. S’ha convertit, des de la seua primera obra, Mor una vida, es trenca un amor (1981) en un dels més importants autors de novel·les juvenils en valencià en l’actualitat. Des d’aleshores ha publicat més de trenta títols i ha obtingut nombrosos premis literaris. Ha exercit com a professor. Al 2001 va rebre el Premi Ciutat de Torrent de novel·la per Cartes d’amor i de mort i al 2009, a Picanya, el Premi Enric Valor de narrativa juvenil per La maledicció del graal càtar.
M. ENGRÀCIA MUÑOZ (València 1974) Historiadora, arqueòloga i divulgadora. Ha publicat diversos articles, és responsable del blog Arqueología en mi jardín i imparteix un curs sobre espectacles en l’Antiga Roma en la Universitat de Murcia. Al llibre Animales in harena (2017), es tracta la historia de diversos espectacles en els que els animals eren els principals protagonistes.
ROSARIO RARO (Sogorb 1971) és doctora en Filología, escriptora i professora. Dirigeix el Curs d’Escriptura Creativa de la Universitat Jaume I de Castelló i imparteix classes d’aquesta matèria en distintes institucions i ciutats. Amb la seua obra literària ha aconseguit nombrosos premis (Ciudad de Huelva, Magda Portal del Ministerio de la Mujer de Perú, Cruzando Culturas, Ateneo Ciudad Galdós de Las Palmas de Gran Canaria, Igualdad de Aranda, etc.). La seua obra ha estat traduïda al català, al japonés i al francés. Al 2015 publica la novel·la Volver a Canfranc.
JOSEP LLUIS ROIG (Oliva 1967) Escriptor i professor, és poeta i autor d’obres de teatre i narrativa. Estudia Filologia Catalana i Espanyola i també Història. Des que el 1990 es dóna a conèixer com a poeta guanyant els premis Martí Dot i Senyoriu d’Ausiàs March amb Per a dansar la llum (1991) i Amb el gest de les hores (1991), respectivament, ha construït una important obra poètica d’una desena de títols que han estat reconeguts amb nombrosos premis. Al 2014 publicà Resurrecció i mort de G.T. que va ser mereixedora del primer premi al Certamen Literari de la Ciutat de Vila-Real.
PACO TORTOSA (Vallada 1954) Doctor en Geografia per la Universitat de València. Viatger incansable, fotògraf autodidacta i geògraf de formació. Ha recorregut amb la seua bici i el bon caminar, el País Valencià amb detall, això l’hi ha permet publicar vora 30 llibres al voltant del patrimoni cultural i natural valencià, a més d’altres obres pel conjunt de l’estat espanyol. La seua obra més coneguda és Espanya en bici. Ha intervingut en projectes relacionats amb el disseny de carrils bicis i la pacificació del trànsit a les ciutats i pobles valencians, també ha elaborat plans directors de turisme cultural. És col·laborador habitual de la Cartelera Túria de València i codirector de la Cooperativa Paleta d’Ocres.
FANI GRANDE (Massamagrell 1966) Guionista, bloguera, escriptora i professora de comunicació. Va començar la seua relació amb els mitjans de comunicació en RTVV amb programes infantils com A Tontas y a Locas i Babalà. Gràcies al seu blog El fémur de Eva s’ha convertit en una escriptora influent en el món digital valencià. En 2014 publicà el llibre El fémur de Eva, recull d’articles del seu blog. També és autora de literatura infantil amb títols com ara Empar, fallera major infantil (2016). Recentment ha publicat la novel·la Jo sóc així i això no és un problema.