El patrimoni d’un poble va molt més enllà dels edificis singulars i les construccions històriques. Les imatges, els documents, les fotografies també són part fonamental de la història i el patrimoni d’un poble. Així ho ha entés l’Ajuntament de Picanya que, amb el fonamental suport d’un grup de voluntaris vinculats al món de l’educació i la història (en este moment: Josep V. Fayos, Alfred Ramos, Joan Tormo i Pepe Garcia), posà en marxa fa temps el Centre d’Estudis Locals. Ara amb un gran treball de recopilació ja fet, arriba l’hora de tot este treball puga veure la llum. En eixe sentit, l’Ajuntament de Picanya ha posat en marxa una iniciativa completament pionera i aquest important arxiu de documentació queda obert a la ciutadania del món per mitjà del web:


 
Una web oberta al món
Molt a sovint el treball d’arxivística sol quedar tancat en caixes, en calaixos o, en cas més moderns en discs durs o altres arxius informàtics. D’estos arxius se solen publicar llibres de curta tirada i difussió limitada. L’Ajuntament de Picanya ha volgut donar un pas més cap a la modernitat i ha decidit plantejar que tots els documents reunits pel Centre d’Estudis Locals estiguen a l’abast de qualsevol persona interesada a qualsvol punt del planeta i en qualsevol moment. D’esta manera ha ja finalitzant ja el treball de creació d’un espai web especialmente desenvolupat per a acollir estos documents que, d’esta manera, queden classificats, ordenats, datas i a disposició de tota aquella persona interesada en descobrir estes peces que formen part de la memòra del poble. Podeu consultar este nous espai web a: cel.picanya.org

 

Més que fotografies
Esta nova web del Centre d’Estudis Locals, a l’abast de totes i tots, conté no sols fotografies (ja en disposa de més de 2.000), també recull documents com ara cartells, fullets, programes… Altre apartat ben significatiu és l’hemeroteca, en ell es poden trobar publicacions de tot tipus relacionades amb Picanya, des de programes de festes a publicacions de les escoles, publicacions municipals, etc… En l’apartat bibliografia trobem llibres, articles i escrits relacionats amb el poble (més de 80 elements mostra ja este apartat). Un últim apartat anomenat “Autors i autores locals” recull publicacions (bàsicament llibres) fets per persones del poble de Picanya: escritors i escritores, il·lustradors… un material molt divers però unit per l’autoria local.

 
“La foto del divendres”
Este gran arxiu de la memòria gràfica del nostre poble també té el seu espai per mitjà de les xarxes socials municipals en una iniciativa pionera. Cada divendres l’Ajuntament de Picanya publica als seus perfils de Facebook i twitter una d’estes imatges amb la información disponible i invita a veïns i veïnes a fer els seus comentaris o aportar la informació complementària de la que disposen. Estes imatges són vistes (i disfrutades) cada divendres per milers de persones cosa que anima a la aportació de noves imatges i documents a este Centre d’Estudis Locals que creix cada dia.


 

Vídeos relacionats