DSC_0283
21 de de juliol de 2021
El centre de Salut de Picanya obté el guardó IHAN que el reconeix com a centre de promoció i foment de la lactància materna
El Grup de Lactància Picanya, vinculat al centre, ha donat el seu suport al premi amb la campanya ‘Vida Làctia'

El centre de Salut de Picanya obté el guardó IHAN que el reconeix com a centre de promoció i foment de la lactància materna. El Grup de Lactància Picanya, vinculat al centre, ha donat el seu suport al premi amb la campanya ‘Vida Làctia’ que fa possible la visibilització de la lactància materna. El cartell, on es veuen mares de Picanya alletant les seues criatures, estarà penjat al centre de salut de Picanya. El disseny ha estat a càrrec de l’il.lustrador Diego Mir, veí del nostre poble.

Este guardó de la IHAN (Iniciativa para la Humanización de la asistencia al nacimiento y a la lactancia) és una iniciativa conjunta de l’OMS i UNICEF, que anima i facilita que els centres sanitaris adopten les millors pràctiques per la promoció, protecció i suport de la lactància materna exclusiva des del naixement.

El passat 30 de gener de 2021 es va obtindre l’acreditació IHAN, que assegura la màxima qualitat assistencial en la cura de mares i criatures per aconseguir una lactància feliç. El centre de salut de Picanya aconseguí este reconeiximent junt a altres set centres sanitaris del departament de l’Hospital General de València, després de superar de forma successiva les set fases de desenvolupament del projecte proposades per la IHAN. Ente elles, capacitar a tot el personal sanitari del centre, informar les embarassades, ajudar i atendre a les mares lactants durant les primeres 72 hores a casa, fomentar la lactància exclusiva fins els 6 mesos o la creació d’un grup de lactància, entre d’altres. El guardó va ser entregat el passat mes de juny a un acte oficial al Saló d’Actes de l’hospital i ja es troba penjat a la sala d’espera de pediatria del nostre centre de Salut.

Grup de lactància
Fruit de la col·laboració entre el servei de pediatria i maternal del centre de salut de Picanya i les famílies dels nadons lactants, va nàixer el grup de lactància de Picanya. Estos grups són part fonamental d’esta iniciativa, ja que generen suport entre iguals, suport per part de les professionals del centre, i ajuden a que la metodologia IHAN continue implementant-se a Picanya.
El grup de lactància de Picanya té molt clars els beneficis de la lactància materna per els xiquets i xiquetes i de la importància d’aquesta per la seua salut física i mental. Un benefici que s’extén a la societat, ja que està demostrat que redueix costos sanitaris, és sostenible (ja que no empra plàstics, envasos ni químics) i econòmic (tan sols requereix del temps i l’amor d’una mare).
Este grup té el propòsit de donar suport i acompanyar totes eixes mares lactants amb l’ajuda de les professionals del centre de salut. És per això que ha volgut recolzar el treball del centre i el reconeiximent del certificat IHAN, amb la creació d’un cartell amb fotografíes de mares de Picanya alletant les seues criatures. Un projecte que s’ha anomenat ‘Vida Làctia’ i que sorgeix de la intenció de visiblitzar les múltiples lactàncies, reals i naturals, per que totes les mares es senten reconegudes, acollides i lliures.
La ‘Vida làctia de Picanya’, ja es pot gaudir a les sales d’espera del cetre de salut. El disseny d’este cartell ha estat dut a terme per l’il·lustrador i pare de lactant, Diego Mir (@diegomirilustra),
veí de Picanya, i ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Picanya per la seua realització.

 

DSC_0285 

DSC_0287 

 

DSC_0307

Vídeos relacionats
A l'Escola Caminant
17 de de novembre de 2022

A l'Escola Caminant

Cor Les Veus de la Memòria
18 de d’octubre de 2017

Cor Les Veus de la Memòria

Homenatge als donants de sang
26 de de novembre de 2008

Homenatge als donants de sang