Òscar 2
22 de de març de 2023
El somni alemà d'un músic picanyer
El jove músic picanyer Òscar Fayos aconseguix ser el clarinet solista de la reconeguda Dessau Anhalt Philharmonic Orchestra

Òscar Fayos Franco, sempre fascinat pel so dels clarinets alemanys, va decidir prendre la decisió de donar un canvi a la seua vida personal i sobretot professional, tot i veient les escasses possibilitats de trobar ací un treball com a músic d’orquestra simfònica. Aquest somni ha estat llarg i treballat, amb sort diversa pel camí, però sempre sense decaure i tenint molt clar quin era l’objectiu que perseguia.

Camí d'Alemaya
En 2011, i amb tan sols 23 anys, ix de Picanya carregat d’il·lusió, preocupació i no poca incertesa. Molts han sigut els fets que han anat modelant la seua trajectòria alemanya.
Començà presentant-se a unes proves al conservatori de Hannover per poder fer un màster d’orquestra, especialitat clarinet, baix la tutela del professor Johannes Peitz. Tot i amb les grans dificultats que li suposava la carència de l’idioma, es va afegir la decisió de canviar els seus clarinets amb sistema francès per uns altres, que primer li deixaren i després tingué que adquirir, amb sistema alemany. Es diferencien en la part física de l’instrument, i que com tenen una digitació distinta, li obligà a començar des de zero. Mentrestant  formà, amb tres companys, el quartet de clarinets ‘Magenta’ al qual li van concedir la beca Yehudi Menuhin, que els va proporcionar nombroses actuacions.

La professionalització
A finals de 2013 va guanyar una plaça d’academicista (els aspirants deurien tenir fins 26 anys) en la Gürzenich Orquestra (O. Filharmònica de Colònia), aconseguint un contracte per a un any. Resultà una experiència valuosíssima ja que va comptar amb una meravellosa sala de concerts, bons repertoris i uns renomenats directors convidats, com ara Vladímir Júrowski. Més tard, en 2016, guanya la plaça de clarinet solista en l’orquestra de Bremerhaven. Orquestra de l’òpera de Bremen que aborda programes simfònics, òpera, cambra, musicals i ballets. És ara quan decideix canviar-se al sistema vienès, el qual està agafant protagonisme en les orquestres alemanyes. Aquest sistema té la mateixa digitació que l’alemany, però si té algunes diferències en la física de l’instrument. És el moment de fer un viatge al Tirol per encomanar una parella nova de clarinets austríacs. En aquesta època va fent col·laboracions amb orquestres, que el contracten per fer algun projecte. Destaquen l’ensemble Mini Mahler de Berlin, l’orquestra de la ràdio de Colònia (WDR) i les Filharmòniques d’Oldenburg, Dortmund, Kassel...
A finals de 2021 i immersos en plena pandèmia de la Covid, dona un gran pas i el 29 d’octubre guanya la plaça de clarinet solista en la Dessau Anhalt Philharmonic Orchestra, orquestra de més de 90 músics.
Pareix fàcil, però... encara li resta passar un any de prova i serà en octubre de 2022 i sense cap vot negatiu dels músics i la decisió favorable del director, quan l’orquestra decideix que ja és oficialment el clarinet solista. És ara quan algunes grans orquestres contacten amb ell perquè col·labore en algun projecte. Entre elles destaquen la Staatskapelle de Dresden i la Gewandhaus de Leipzig, dirigides per Christian Thielemann i Andris Nelsons.

Tot aquest llarg camí té una màgica recompensa, saber que, encara que sempre preocupat per la responsabilitat, eixiràs a escena, apareixerà el director-a, es farà el silenci i amb la MÚSICA tot es convertirà en emocions, vida, cultura, art...

Òscar 2 

Òscar 1