DSC_0138
14 de de desembre de 2015
Joan Bustos guanya el 35é Premi Enric Valor amb "Paraules de Júlia"
En esta convocatòria s'han presentat fins a 28 originals
Despús ahir, dissabte 12 de desembre de 2015 tingué lloc l'acte de lliurament del 35é Premi Enric Valor de narrativa juvenil. Este premi, un dels més prestigiosos de les lletres valencianes, està convocat per l'Ajuntament de Picanya i Edicions del Bullent.

Vint-i-vuit obres presentades
En esta edició 2015 s'han presentat un total de 28 obres, de les quals el jurat també ha destacat L’estranya que habita els meus somnis, de Lourdes Boïgues, pel tractament de les relacions interpersonals i l’enigma dels somnis de la protagonista, tot i que finalment el premi ha anat a parar a Joan Bustos pel llibre Paraules de Júlia. Una obra que ha seduït al jurat per la subtilesa a l’hora de tractar un tema tabú, pel tremp literari i la fluïdesa amb què transcorre la història així com també per la profunditat dels personatges.


L'obra guanyadora
Paraules de Júlia pren el relleu de la novel·la guanyadora l’any passat: Moisés, estigues quiet, de Lliris Picó, una obra sobre un jove amb TDAH, on encara l’acceptació de les diferències i els problemes actuals dels adolescents. Paraules de Júlia, ens conta la història de l’Helena, crítica però insegura, emparada sota la figura d’una amiga plena de carisma, la Júlia. Tot es trunca quan a l’inici de l’estiu, malgrat la promesa que res no canviaria, la Júlia marxa als Estats Units, després d’una nit plena d’interrogants. El retorn s’acomplirà, però les dues amigues de l’ànima no es veuran mai més. Per això a l’Helena només li quedaran les paraules de la Júlia. I amb el que aquesta deia, intentar formular les preguntes adequades per acabar de comprendre.

L'autor
Joan Bustos és filòleg de formació i professor de Secundària. Ha publicat una dotzena de llibres de text i ha impartit cursos de formació del professorat en diverses Escoles d’Estiu. D’uns anys cap aquesta banda fa de crític de literatura infantil i juvenil. Ha publicat diversos contes i dues novel·les: Música amagada (Barcanova, 2011) i Pa sucat amb somnis (Animallibres, 2015), sempre dins l’àmbit per a xiquets i xiquetes i adolescents.

L'acte de lliurament de premis
L’acte, que ha començat a les 20:30 al Centre cultural de Picanya, és obert i gratuït per a tot el qui vullga anar. El periodista i professor Ezequiel Castellano, ha conduït l’acte. Hi ha hagut una actuació musical, en la qual la cantant Aitana Ferrer amb Enric Murillo al piano han interpretat una sèrie de cançons amb lletres de diferents poetes valencians. L’Alcalde de Picanya, Josep Almenar Navarro ha tancat l’acte i ha volgut subratllar el mèrit d’este viatge de 35 anys de premis Enric Valor digué que “Han estat temps difícils, ignorats per les diferents administracions, però hem resistit, i ací seguim. Ara toca que estes noves administracions, les que han estat renovades i les que puguen renovar-se en breu, també se sumen a l’aposta per la cultura i la llengua. Però atents, la cultura i la llengua com a element d’identitat com a poble sí, però també com a element integrador, de suma i de convivència”.

DSC_0110
DSC_0111
DSC_0114
DSC_0118
DSC_0123
DSC_0129
DSC_0130
DSC_0132
DSC_0138
DSC_0142
DSC_0144
DSC_0146
Galeries relacionades