Instal·lació de caixes-niu
20 de de juliol de 2016
Rates penades contra els mosquits
L'Ajuntament instal·la caixes-niu per a permetre el desenvolupament de colònies d'estos quiròpters
Els més majors (o no tant) del nostre poble encara recorden que als cels de Picanya era molt habitual el vol de les rates penades. Uns animals tan emblemàtics que formen part de molts escuts de les nostres terres.
Hui, les rates penades,a les nostres terres (i a moltes altres), són una espècie en perill de desaparició i a l'estiu ja no podem disfrutar del seu acrobàtic vol. Ni del seu vol, ni de la seua capacitat per a controlar les plagues d'insectes com per exemple els mosquits.

Doble objectiu
Des de l'Ajuntament de Picanya s'ha posat en marxa una inicitiva que busca un doble objectiu, per una part la conservació de les rates penades com a espècie pròpia de les nostres terres i com a garantia de biodiversitat i d'altra banda el control dels mosquits que poden exercir estos animals d'una forma totalment natural i sostenible.

2.000 mosquits en una nit
Les rates penades consumeixen una gran varietat d'insectes, entre ells els dípters (mosquits). S'estima que un exemplar adult pot arribar a consumir fins al 75% del seu pes en insectes, cosa que pot significar el consum d'uns 2.000 mosquits en una sola nit.

Instal·lació de caixes-niu
Les rates penades s'instal·len normalment a arbres vells o morts, a buits i esquerdes en el seu interior o en la seua escorça. També aprofiten escletxes a edificis, buits en construccions, coves, etc. Tots ells són hàbitats ja molt poc disponibles a les nostres terres.
L'Ajuntament de Picanya es va posar en contacte amb l'associació Espanyola per a la Conservació i l'Estudi de les Rates Penades (SECEMU) i d'acord amb els seus consells ha instal·lat tot un seguit de caixes-niu als diferents ponts i passarel·les sobre el barranc que, s'espera, puguen acollir diferents colònies estables de rates penades.
En eixe sentit s'han triat caixes planes que no necessiten cap manteniment i que s'han instal·lat d'acord amb els consells dels experts: una altura d'uns vuit metres, sobre zones lliures d'entrebancs, amb orientació est, etc...
Ara caldrà paciència per a veure si, finalment, les rates penades tornen a volar sobre el cel picanyer.

Acció complementària
Esta acció de control biològic dels mosquits és una acció més que se suma a les ja desenvolupades des de l'Ajuntament de forma permanent  i més intenses durant l'estiu i que podeu consultar ACÍ 
 
Instal·lació de caixes-niu
Caixa refugi
Instal·lació de caixes-niu
Instal·lació de caixes-niu